Friday, July 10, 2009

Potštejn, Czech Republic

Potštejn (German name was Pottenstein) is municipality, Hradec Králové Region in Rychnov nad Kněžnou District, of the Czech Republic.


From the end of the 19th century till 1924 the name Potštýn nad Orlicí was used.

The name of the municipality was derived from name of castle with the same name, which was called by its founder Půta (Puota) of Drslavic: Puota's stone, Puttenstein, misspelled as Potštejn.

One of the famous owners of the castle was the "robber! baron Mikuláš. King Karel IV. During a siege of the castle Mikuláš died in the ruins, the castle was later rebuilt by King Karel IV..

The castle Potštejn was famed in Alois Jirásek`s novel Poklad.


The renewed Jednota Bratrská was founded in Potštejn in 1870.
Take the trip:

View Larger Map

Obec Potštejn leží na úpatí Orlických hor při toku řeky Divoká Orlice, jihovýchodně od měst Vamberk a Rychnov nad Kněžnou. V Podorlicku je jen velmi málo obcí, které získaly již v minulosti takovou oblibu turistů jako Potštejn. Pěkné okolí se zalesněnými vrchy je velkým lákadlem na letní ubytování, turistiku nebo jen tak k procházkám přírodou. Potštejn je protkán sítí značených cyklotras a pěších stezek ( cesta Podorlickem Dr. Jarkovského ). Polohou v podhůří Orlických hor, dopravní dostupností je Potštejn při ubytování v hotelu, penzionu, soukromí, chatě a kempu často cílem turistů.

Dominantou obce Potštejn je hrad Potštejn. Historie trosek mohutného hradu začíná koncem 13. století ( 1295 ), založen byl rodem Drslaviců pocházejících ze západních Čech. V areálu hradu je kaple sv. Jana Nepomuckého ( 1766 ), poslední zastavení křížové cesty " Boží hrob " ( 1754 ), expozice a pamětní deska Jiráskova " Pokladu ". Historické jádro městečka Potštejn tvoří zámek, kostel sv. Vavřince postavený v letech 1815 - 1821, kašna a socha sv. Floriána ( 1827 ). Zámek Potštejn byl postaven v pozdně barokním slohu v letech 1749 - 1755, v přilehlém parku jsou vzácné dřeviny. Při hledání pokladu bylo nalezeno pečetidlo s letopočtem 1731 dokládající, že Potštejn byl městečkem s vlastním znakem a pečetí. Naproti zámku je římskokatolická fara s dvouramenným schodištěm. Při silnici u hřbitova se nachází barokní kostel sv. Marka. V tzv. Bratrské čtvrti byla v 19. století postavena motlitebna s farou. V Potštejně je mnoho dalších menších památek, objekty připomínající manufakturami plátenictví, lidová architektura, zvonička v osadě Brná a mnoho soch a kamenných křížků, z nichž nejstarší je socha sv. Jana Nepomuckého u kostela sv. Vavřince ( 1715 ). Z přírodních krás každého upoutá řeka Divoká Orlice s památnou lipovou alejí a Anenské údolí. Pamětní deska v Modlivém dole nám připomíná působení Českých bratří. Možná je vycházka na okolní kopce s Velešovem, kde jsou dosud zbytky tvrze z poloviny čtrnáctého století. V Potštejně se dochovala řada zajímavých roubených i zděných domů. Potštejn se řadí mezi nejstarší letoviska v Čechách, svou dovolenou zde trávili v minulosti mnohé významné osobnosti.

V Potštejně a okolí je možno nalézt mnohé zajímavé scenérie k výletům a procházkám. Bližší seznámení s historií Potštejna a jeho pamětihodnostmi může každý návštěvník získat prohlídkou hradu a návštěvou expozice na zámku. Pro turisty je k dispozici v letní sezóně informační středisko a veřejné tábořiště Vochtánka v Anenském údolí. Potštejn poskytuje ubytování a velmi příznivé podmínky pro milovníky turistiky i pro toho, kdo hledá klidnou rekreaci. S nabídkou stravování a ubytování v Potštejně přichází rekonstruované hotely, penziony, turistická ubytovna, chaty, chalupy a soukromí. Potštejn nabízí kromě uvedených památek a vycházek do nádherné přírody, také síť turistických stezek a cyklotras. Tipy na zajímavé výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí jsou Orlické hory a Podorlicko, Broumovsko, Babiččino údolí, Adršpašsko-teplické skály v sousedním Kladském pomezí, dále Zoo safari Dvůr Králové, pevnosti, rozhledny, muzea, autovýlety do příhraničí Polska a ostatních koutů východních Čech.

/ podklady ochotně poskytl p. starosta obce /

No comments:

Post a Comment

What do you think of this?

== == ==

Works to block mobile card readers and ID scanners