Thursday, January 22, 2009

Vaclav Klaus Congratulated U.S. President Barack Obama, Inviting Him To Prague


Prague - Czech President Vaclav Klaus congratulated new U.S. President Barack Obama on his inauguration and invited him to Prague in a letter, released on the Presidential Office's website.

Klaus stressed in the letter that the United States is for many Czech citizens a symbol of freedom and optimism, democracy and economic success, patriotism and international solidarity.

On this occasion Klaus also recalled the U.S. contribution to the establishment of the first independent Czechoslovak Republic in 1918.

This is why it is natural that both countries started to cooperate intensively after the collapse of the communist regime in 1989, and became allies in NATO ten years ago, Klaus wrote in his letter.

Obama was inaugurated as the 44th U.S. president on Tuesday, replacing George W. Bush after eight years.

Czech diplomats indicated they would like to welcome Obama in Prague in early April ahead of the NATO summit.

The Czech Republic as EU president in the fist half of 2009 would like to organise the first summit of the EU 27 and Obama in Prague.

Klaus in his letter also expressed hopes that he would have a chance to welcome Obama at Prague Castle, the presidential seat, and that Czech-U.S. bilateral relations would keep developing dynamically during Obama's presidency. Author: ČTK

Original Letter

Blahopřejný dopis Baracku Obamovi k inauguraci do funkce prezidenta USA


21. 1. 2009, Praha

Prezident republiky Václav Klaus zaslal ve středu dne 21. ledna 2009 blahopřejný dopis Baracku Obamovi k jeho inauguraci do funkce 44. prezidenta Spojených států amerických.

Vážený pane prezidente,

dovolte mi, abych Vám jménem občanů České republiky a jménem svým poblahopřál k inauguraci do funkce 44. prezidenta Spojených států amerických. Jsem přesvědčen, že pod Vaším vedením se Spojené státy vyrovnají s úkoly, které před Vaší zemí stojí.

Česká republika si váží tradičních a hlubokých svazků, které ji pojí s Vaší zemí. Pro mnoho našich občanů jsou Spojené státy symbolem svobody a optimismu, demokracie a ekonomického úspěchu, vlastenectví a mezinárodní solidarity. Navíc Spojené státy významně přispěly ke vzniku našeho moderního státu po 1. světové válce. Proto je pro nás přirozené, že po pádu železné opony obě naše země začaly intenzivně spolupracovat a před deseti lety se staly spojenci v rámci Severoatlantické aliance.

Vážený pane prezidente, doufám, že Vás budu moci přivítat osobně jménem celé naší země zde na Pražském hradě, a že během Vašeho prezidentství se budou vztahy mezi našimi zeměmi nadále dynamicky rozvíjet. Dovolte mi, abych Vám při výkonu Vaší náročné funkce popřál mnoho úspěchů a také pevné zdraví a štěstí Vám i celé Vaší rodině.

S úctou

Václav Klaus


No comments:

Post a Comment

What do you think of this?

== == ==

Works to block mobile card readers and ID scanners